Merak Ettikleriniz

Uzmanlar 1 yaşından küçük bebeklerin balık yağı takviyesi almasını tavsiye etmemektedir. Bunun ana nedeni ise besin alerjisinin oluşma ihtimalidir. Balık yağına başlamak isteyen ebeveynler çocukları 1 yaşını doldurduktan sonra bir çocuk doktorunun da onayını alarak omega-3 vermeye başlayabilirler.

  • Koroner kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Total kolesterol düzeyini düşürür.
  • Kolon, rektum, meme kanserine karşı koruyucudur.
  • İçeriğindeki omega-3 ve omega-6 sayesinde beyin ve sinir sistemini güçlendirir.
  • Özellikle kışın tüketilen balık bağışıklık sistemini güçlendirir.

Balık türleri arasında levrek, çipura ve mezgit gibi yassı bedenli balıklar diğer balıklara göre daha az yağlı balıklardır. Bu türler, özellikle ciddi kilo problemleri olan kişiler için haftada en az 2 kez tüketildiğinde düşük kalorileriyle oldukça besleyicidir.

Diyette hangi balığın kullanılacağını da içeriğindeki yağ miktarı belirlemektedir. Özellikle içeriğindeki yağ miktarı daha az olan; somon, alabalık, morina balığı vb balıkların tercih edilmesi önerilmektedir.

  • Hamsi (yağsız-fileto)-170 kalori.
  • Hamsi Balığı (buğulama)-195 kalori.
  • Sardalya Balığı-170 kalori.
  • Çupra Balığı-185 kalori.

Uzmanlar 1 yaşından küçük bebeklerin balık yağı takviyesi almasını tavsiye etmemektedir. Bunun ana nedeni ise besin alerjisinin oluşma ihtimalidir. Balık yağına başlamak isteyen ebeveynler çocukları 1 yaşını doldurduktan sonra bir çocuk doktorunun da onayını alarak omega-3 vermeye başlayabilirler.

Özellikle soğuk sularda yaşayan somon, uskumru, ton, sardalya gibi yağlı balıklar ile gölde yaşayan alabalıklarda omega3 bulunur. Deniz ürünlerinin tümü, kırmızı et ve tavuktan daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ içerdikleri için sağlık için daha yararlıdır.

Omega-3 yağ asitlerinden en çok bilineni ve insan sağlığına en uygun olanları EPA ve DHA’dır. EPA ve DHA yağ asitleri daha çok soğuk denizlerde yaşayan, sardalya, orkinos, somon gibi yağlı balıklardan elde edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu’nun tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, Norveç somonu gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır. Üstelik Norveç somonu yalnızca omega-3 yağ asitleri sağlamakla kalmayıp iyot, selenyum ve diğer önemli vitaminler için de mükemmel bir kaynaktır.

Balık tüketmeyi sevmeyen anne adayları besin takviyesi olarak balık yağı hapını kullanabilirBalık hapının gebelikte tüketim için formüle edilmiş olanı seçilmelidir. Hayvansal omega 3 oranı yüksek olan ve en az 300mg DHA içeren balık yağları tercih edilmelidir

 

Gebelik döneminde alınması gereken omega 3 oranının günlük 250 mcg olması gerektiği önerilir. Özellikle bebeğin sinir ve beyin gelişiminin olduğu son 3 aylık dönemde balık yağı kullanımı daha önemli hale gelmektedir. Ayrıca sadece gebelikte değil, doğum sonrası emzirme döneminde de omega 3 alınmaya devam edilmelidir.

Omega-3 hapı tok karnına, sabah ya da akşam tüketilmesi gerekir. Burada önemli iki nokta şu ki, piyasada bulunan omega-3 ilaçlarının, DHA ve EPA içerikleri farklı miktarda olabiliyor.

Balık yağını yemeklerden hemen önce alın, mümkünse kaliteli ve sağlıklı yağ kaynağı içeren öğünlerden önce alınmalıdır. Balık yağı takviyesini bozulmadan korumak için ışıktan uzak tutun, ideal olarak buzdolabında saklayabilirsiniz.

Bebekler anne sütü ve hazır mamalar yoluyla Omega 3 aldıkları için, doktor tavsiyesi olmadığı müddetçe takviye yoluna gidilmemelidir. Katı gıda ile beslenmeye başlamış çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi balık yağını besinlerle birlikte almalıdır.

Omega-3 yağ asitlerinden EPA ve DHA’nın vücutta birçok faydaları bulunmaktadır. EPA genellikle kalp sağlığı ile ilişkili, DHA ise genellike beyin ve göz sağlığı ve fonskiyonlarıyla ilişkilidir. Piyasada genellikle kapsül veya sıvı form olmak üzere 2 farklı formda Omega-3 takviyesi bulunmaktadır. Her iki formun birbirine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu makalede kapsül balık yağının avantajları ve dezavantajları konusu ele alınacaktır.

Kapsül Balık Yağı Avantajları

  • Balık tadını sevmeyen tüketiciler için kapsül balık yağının içimi kolaylaştırır Kapsül balık yağları kokusuz ve tatsız olduğundan dolayı kullananlar balık yağı tadını almazlar.
  • Kapsül balık yağları hava ile temasını engelleyen bir kapsül ile kaplıdır. Bu da kapsül balık yağının bozulma riskini en aza indirir. Ancak kapsül jelatini de şeffaf ve ışık geçirdiği için güneş görmeyen, kutunun kapağı kapalı, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
  • Kapsül balık yağlarında içilen kapsül sayısı artırılarak, hedeflenen dozun kabaca, bir kapsül değerinin katları şeklinde ayarlanabilir.
  • Kapsül balık yağlarının taşınması kolaydır. Diğer bir ifade ile taşıma esnasında sıvı balık yağlarında yaşanabilen sızdırma ve akma riski yoktur.

Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan Omega3 yağ asitleri çeşitleri, isimleri uzun olduğundan dolayı genellikle karşımıza kısaltma olarak çıkmaktadır. Bu Omega-3 yağ asitlerinden biri olan EPA’nın Açılımı Nedir ve EPA’nın Faydaları Nelerdir?

EPA Açılımı Nedir?

EPA Omega-3 yağ asitlerinden bir tanesi olan “Eikozapentaenoik Asit” ifadesinin kısaltılmış halidir. Norveç somunu, tuna balığı, cod (morina) balığı karaciğeri gibi genellikle soğuk okyanus suları balıklarında bolca bulunur. Omega-3 yağ asitlerinden bir tanesi olan DHA (Dokozahekzaenoik Asit) ile birlikte balık yağı takviyelerinde de EPA bulunur.

EPA’nın Faydaları Nelerdir?

EPA Omega-3 yağ asidi genellikle kalp sağlığını desteklemek amacıyla kullanılır. Bununla birlikte vücutta genel olarak sağladığı faydalar ve fonksiyonlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Kalp Sağlığı Desteği: DHA ile birlikte EPA, normal kan trigiliserit seviyesinin korunmasına katkıda bulunur. Ancak, yetişkinler için faydalı etki için günde 2 gram EPA ve DHA alınmalıdır. Güvenli tüketim için EPA ve DHA miktarının toplamının 5 gramı geçmemesi gerekmektedir.
  • Çocuk Gelişimi Desteği: Diğer Omega-3 yağ asitlerinden bir tanesi olan DHA ile birlikte EPA çocukların zihinsel gelişimlerini destekleyebilir. Beyinde DHA kadar yoğun kullanım olmasa da EPA da beyin hücrelerinin gerekli bir parçasıdır.
  • Yağ Yakımı DHA ile ile birlikte EPA, vücut metabolizmasını hızlandırdığından dolayı yağ yakımına yardımcı olmaktadır. Ancak kilo kaybı sağlanmamaktadır.
  • Beyne Oksijen ve Glikoz Taşınması: Beynin genel anlamda çalışması için oksijen ve glikoza ihtiyacı vardır. EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Böylelikle oksijen be glikoz taşınması daha rahat olur.

Hayır, tam tersine omega 3 kullanımı insülin direncine olumlu katkı sağlar. Yapılan araştırmalar sonucunda balık yağının beyindeki iştah sinyallerini azalttığı tespit edilmiştir.

Bunun sonucunda kişide tokluk hissi yaratarak acıkmayı geciktirdiği bilinir. Halk arasında genellikle kilo almaya yardımcı olduğu bilinen balık yağının aslında diyet listelerinde kullanımı uygundur.

Kilo alabilmemiz ancak harcadığımız enerjiden daha fazlasını aldığımızda mümkün olacaktır. Fakat balık yağı kişiye gereğinden fazla kalori desteği sağlamaz. Bu yüzden balık yağının kilo aldırdığına dair inancımız doğru değildir.

Hayır, balık yağlarının (omega 3) mevsimsel olarak bırakılmaması veya ara verilmemesi, yaz ayları dahil tüm yıl boyunca kullanılması önemlidir.

Sağlıklı bir insan 500-1000 mg alabilir.

Kalp hastalıklarında ve trigliserid düşürmek için bu miktar 2 veya 3 katına çıkarılabilir.

Evet, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için gebelikte alınan DHA çok önemlidir. Erken doğum riskini azaltır, bebeğin retina ve beyin gelişimine fayda sağlar ve lohusalık sendromundan korur.