Sadece Eczanelerde Ve Trendyol Yetkili Satış Mağazalarında
Sadece Eczanelerde Ve Trendyol Yetkili Satış Mağazalarında
Balık Yağı’nın Bir Faydası Daha Kanıtlandı. Tokluk Hissi!
Balık yağının faydalarından en çok bilinen kalp hastalıklarına olan tepkimesi bilimsel deneyler ile kanıtlanmıştır. Diğer bir faydası ise tokluk hissi verdiği için kişide 2 günde bir kapsül kullanımına rağmen kilo verdirdiği gözlemlenmiştir.
Balık yağı zayıflatır denilemez veya balık yağı kilo verdirir mi? sorusu yanlış bir sorudur. Çünkü balık yağı tokluk hissi verdirerek daha az yemenize destek olur ki asıl amacınız diyetisyen onayı ile omega3 vitaminini almak olmalıdır.
Balık yağları veya balık yağı kapsülü bir ek gıdadır. İlaç değildir.
Balık Yağı Omega3 Faydaları Nelerdir?
Gıdalarla vücuda giren yağlar, yapısı ve işlevi açısından vücutta farklılık gösterir. Omega3, yani EPA ve DHA içeren balık yağları vücuda faydalı yağlardır. Diğer yandan trans yağlar vücudun işleyişini zorlayıcı ve faydalı olmayan yağlardandır. Kimi yağlar vücutta yağ olarak depolanabileceği ve kilo aldırıcı olabileceği gibi, Omega3 gibi faydalı yağlarda vardır. Peki vücuda faydalı yağlar olan balık yağı – omega3 zayıflatır mı?
Saf balık yağı tüketimi kilo aldırmamaktadır. Saf balık yağı, yani faydalı yağlar vücuttaki yağ miktarını azaltmakta, ancak toplam kilo alımında bir değişiklik yaratmamaktadır. Bu konu ile ilgili yapılan bazı bilimsel çalışmalar aşağıda sıralanmıştır:
44 kişinin katıldığı bir araştırmada, günde 4 gram balık yağı verilen kişilerin plasebo grubuna göre daha fazla kilo vermediği gözlemlenmiştir. Ancak balık yağı alan grubun, balık yağı almayan gruba oranla yaklaşık 0.5 kg vücut yağında azalma, 0.5 kg kas kütlesinde artma olduğu görülmüştür
- (1).Diğer bir çalışmada 6 sağlıklı yetişkinin günlük beslenmesinde 6 gram yağ yerine üç hafta boyunca hergün 6 gram balık yağı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, balık yağınca zengin beslenen grupta herhangi bir kilo azalması görülmemiş,, ancak vücutlarındaki yağ oranının azaldığı gözlemlenmiştir
- (2).Diğer bir çalışmada günde 3 gram balık yağı alanların plasebo grubuna göre yağ oranının azaldığının fakat toplam vücut ağırlığının değişmediği gözlemlenmiştir
- (3). Sonuç olarak balık yağı, yani Omega3 yağları, kilo aldırmamakta, ancak zayıflamaya da sebep olmamaktadır. Balık yağının kilo verme amaçlı kullanılması doğru bir tüketim yöntemi değildir. Buna ilaveten balık yağının normal beyin, kalp ve göz fonksiyonlarına destekleyici özellikleri bulunmaktadır.
Balık Yağının Faydaları
Zayıflamak için balık yağı nasıl kullanılır? Saflaştırılmış; zararlı toksinlerden arındırılmış balık yağını doktorunuza danışarak eczanelerden temin edebilirsiniz. Yahut bunun yerine omega 3 yağ asidi temini için haftada en az 2 kez balık tüketebilirsiniz. Soğuk su balıkları yemek, zayıflamanız için daha etkilidir.
Balık Yağı & Omega 3 kilo verdirir mi?
Sonuç olarak balık yağı, yani Omega3 yağları, kilo aldırmamakta, ancak zayıflamaya da sebep olmamaktadır. Balık yağının kilo verme amaçlı kullanılması doğru bir tüketim yöntemi değildir. Buna ilaveten balık yağının normal beyin, kalp ve göz fonksiyonlarına destekleyici özellikleri bulunmaktadır.
Balık yağı takviyesi kilo aldırır inanışı da doğru değildir. Balık yağı hayvansal kaynaklı ve sağlıklı yağ asitleri içeren bir besin takviyesidir. Belli bir miktar kalori içerir ancak bu insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir kiloya neden olmaz.
Haftada 2 ya da 3 gün balık tüketen birinin omega-3 takviyesine, yani balık yağına ihtiyacı olmayabilir. Çoğu sağlıklı yetişkinler ve çocuklar için her gün minimum 250-500 mg omega-3 alınması tavsiye edilmektedir. Ancak, omega-3 kullanımı her zaman uzman bir doktor veya diyetisyenin kontrolünde olmalıdır
Balık yağı takviyesini sabah aldıysanız, günlük lif ihtiyacınızı akşam karşılamanız önerilir. Bu sayede iki besin ögesinin de etkileşime geçmesi engellenecektir. Balık yağını bu kurala uyduğunuz süre dilerseniz sabah aç karnına, dilerseniz spor yaptıktan sonra dilerseniz de akşam uyumadan önce içebilirsiniz.
Balık yağı içeriğinde yüksek oranda bulunan omega 3 yağ asitleri aynı zamanda ağrıyı ve bir bölgede oluşan şişliği azaltmaya yardımcı olur. Kalp ve Damar Sağlığı: Yüksek oranda bulunan bu yağ asitleri aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engellediği için de kalp ve damar sağlığı açısından önemli bir yer tutar.
Balık tüketmeyi sevmeyen anne adayları besin takviyesi olarak balık yağı hapını kullanabilir. Balık hapının gebelikte tüketim için formüle edilmiş olanı seçilmelidir. Hayvansal omega 3 oranı yüksek olan ve en az 300mg DHA içeren balık yağları tercih edilmelidir
Gebelik döneminde alınması gereken omega 3 oranının günlük 250 mcg olması gerektiği önerilir. Özellikle bebeğin sinir ve beyin gelişiminin olduğu son 3 aylık dönemde balık yağı kullanımı daha önemli hale gelmektedir. Ayrıca sadece gebelikte değil, doğum sonrası emzirme döneminde de omega 3 alınmaya devam edilmelidir.
Omega-3 yağ asitlerinden EPA ve DHA’nın vücutta birçok faydaları bulunmaktadır. EPA genellikle kalp sağlığı ile ilişkili, DHA ise genellike beyin ve göz sağlığı ve fonskiyonlarıyla ilişkilidir. Piyasada genellikle kapsül veya sıvı form olmak üzere 2 farklı formda Omega-3 takviyesi bulunmaktadır. Her iki formun birbirine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu makalede kapsül balık yağının avantajları ve dezavantajları konusu ele alınacaktır.
Kapsül Balık Yağı Avantajları
- Balık tadını sevmeyen tüketiciler için kapsül balık yağının içimi kolaylaştırır Kapsül balık yağları kokusuz ve tatsız olduğundan dolayı kullananlar balık yağı tadını almazlar.
- Kapsül balık yağları hava ile temasını engelleyen bir kapsül ile kaplıdır. Bu da kapsül balık yağının bozulma riskini en aza indirir. Ancak kapsül jelatini de şeffaf ve ışık geçirdiği için güneş görmeyen, kutunun kapağı kapalı, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
- Kapsül balık yağlarında içilen kapsül sayısı artırılarak, hedeflenen dozun kabaca, bir kapsül değerinin katları şeklinde ayarlanabilir.
- Kapsül balık yağlarının taşınması kolaydır. Diğer bir ifade ile taşıma esnasında sıvı balık yağlarında yaşanabilen sızdırma ve akma riski yoktur.
Evet, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için gebelikte alınan DHA çok önemlidir. Erken doğum riskini azaltır, bebeğin retina ve beyin gelişimine fayda sağlar ve lohusalık sendromundan korur.